home

bibliografie

actueel

poŽzie

stichting

kritisch werk

reacties

recensies

archief

bestellen

biografie

 Justine Borkes, oprichter van de stichting 'bindingen', werd geboren te Zevenaar .

Ze volgde het gymnasium op het Katholiek Gelders Lyceum te Arnhem en deed daar in 1960 eindexamen gymnasium β. Aansluitend studeerde ze Nederlands aan de katholieke universiteit van Nijmegen, waar ze in mei 1968 haar doctoraal behaalde. Ook studeerde ze er vanaf 1977 filosofie, waarvoor ze in 1983 afstudeerde op een doctoraalscriptie over Maria Macchiocci.

Ze is 30 jaar als leraar werkzaam geweest, waarvan 24 in het volwassenenonderwijs. 27 jaar daarvan voor 10 uur per week. Haar overige tijd besteedde ze onder andere aan allerlei emancipatieactiviteiten, zoals Dolle Mina en haar studie filosofie, waarbij het feit van het bestaan van de vrouwengroep filosofie een hele belangrijke rol heeft gespeeld. Een terugblik op haar dolle mina-periode vindt u hier:

http://www.rtvgelderlandarchief.nl/index.php?datum=20112008&programma=&id=57204

In 1978 publiceerde vrouwenboekhandel 'de feeks' te Nijmegen haar eerste dichtbundel 'liefde kan samengaan'. Vanaf de tweede oplage, in juni 1979, heeft zij die in eigen beheer genomen, net als de vijf volgende dichtbundels, die zij bundelde in het foedraal 'bindingen'. Dit alles overigens in nauwe samenwerking met boekhandel 'de feeks'. In de bibliografie vindt u daarover een overzicht.

'Bij de Valkhofpers te Nijmegen verscheen in 2003 de dichtbundel 'dit harde wonder' met zestig gedichten, 38 uit de zes eerdere bundels en 22 nieuwe. Dit ter gelegenheid van haar zestigste verjaardag. Ook begon ze in dat jaar aan haar beoogde proefschrift over 'bewijsbaarheid en belang: over de dichter als dichter'.

Vanaf de tweede dichtbundel, 'grenzen' uit 1984 zijn de tekeningen van de omslag van haarzelf. Deze omslagen kunt u via de pagina poŽzie oproepen, waarbij u ook kennis kunt nemen van de keuze van de maand: een gast kiest telkens drie gedichten uit de tot nu toe gepubliceerde bundels.

In 2008 verscheen haar achtste dichtbundel 'bestendiging' in samenwerking weer met 'de feeks' te Nijmegen.

Ook in 2008 werd een tentoonstelling gehouden van haar beeldend werk in samenhang met haar gedichten: poŽzie/n: poŽzie als een manier van zien in Galerie de Natris in Nijmegen. Een verslag daarvan vindt u op de pagina Actueel.

24 november 2011 verscheen de nieuwe, de negende dichtbundel van de filosofische dichter Justine Borkes genaamd  een dichterleven. Het boekje bestaat uit zeer korte gedichten en kent vier delen: In Memoriam, Passanten, Fluidaal en Circulair. 

 

Als toelichting op haar werk als dichter het volgende interview:

In: "Tuin der dichters", de Gelderlander, 19 november 2001

zij loopt
voortdurend
de helling
op en neer

zonder hoed
om af te nemen
komt zij alleen
zichzelf tegen

 

Justine Borkes, Wissels. Nijmegen, De Feeks, 1997.

 

"Waar het mij om gaat, zijn mijn gedichten. Ik heb wel eens voorgelezen in de Waag. tijdens de Wintertuin treed ik niet op. Daarvoor sta ik misschien teveel op mezelf.

Een gedicht overkomt je. Het is grensoverschrijdend. Dat kan overal gebeuren. Midden in de nacht. Op een gegeven moment valt gewoon het kwartje. Dan schrijf je het op en achteraf blijkt dan dat het een gedicht is. Maar ik loop niet rond om gedichten te vangen.

Ik heb wel eens een gedicht geschreven over die steile straat in Nijmegen, die van boven naar beneden naar de Waal loopt. Maar een titel hoeft er niet bij, dan wordt het doorzichtig.

Ik schrijf veel in het openbaar vervoer. Ik voel me een echte reiziger. Ik ben ook altijd overal thuis. Of ik maak het me zo. Een van mijn gedichten was ook te lezen in de stadsbussen.

Ik ben gek van de Ooij. Nijmegen is sowieso zo mooi, van alle kanten. Ik heb wel gedichten over de Ooij geschreven. Dat deed ik op de fiets. Afstappen. Opschrijven. Weer verder fietsen.

Als ik dan de Ooij in fietste, wat voor ellende ik ook had, ik kwam altijd "schoon" terug."